View ME Stats
Jump to content
Mechanical Engineering Community


saurabhjain

Administrators
  • Content count

    2,814
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    659

Everything posted by saurabhjain

  1. Which one will cool faster?? You have a cold drink bottle at room temperature. In order to cool it, you place it in the refrigerator. But you want it get chilled faster. Now you have two options, place it vertical or horizontal. Assuming the effects of forced convection are negligible in your refrigerator, which way will the bottle cool fast either Horizontal or Vertical?
  2. What is CRDI technology in Diesel engine and how it's work? 1. You can answer this question. 2. You can like the best answer. 3. You can share the question
  3. Why first angle and third angle method is used and why second and fourth angle method is not used? 1. You can answer this question 2. You can like the best answer 3. You can share the question...
  4. What is the purpose of using the governor in CI engine? Which are the two major type of governors? You can answer this question. You can like the best answer. You can share the question You can get updates of new questions on Facebook linkedin twitter & google plus
  5. Why tyres are made black in color? 1. You can answer this question 2. You can like the best answer 3. You can share the question.
  6. Explain the term hot cracking & cold cracking in welding and how these can be taken care of ? You can answer this question. You can like the best answer. You can share the question You can get updates of new questions on Facebook linkedin twitter & google plus
  7. Why Tractors have their exhaust system(Silencer) fitted in the front of the vehicle,while other automobiles have their silencer at their back? 1. You can answer this question 2. You can like the best answer 3. You can share the question.
  8. What is the difference between Brazing and Soldering and when Brazing is used? 1. You can answer this question 2. You can like the best answer 3. You can share the question.....
  9. Why can't we use petrol in diesel engine? 1. You can answer this question 2. You can like the best answer 3. You can share the question.
  10. What kinds of work mechanical engineering graduates can carry out in which engineering industries – or how you could pursue a totally different career. I request - Just do not read post - Start by contributing to this post What ever you have heard or seen Mechanical Engineer doing or their profiles - Jobs and responsibilities Please reply to this post and share this post to as many mechanical engineers as you can Some of the industries where Mechanical Engineer work are listed below - Do not limit to these - share your expertise..... elaborate what you have seen...or what you are doing in your work profile... Aerospace industry – researches, designs, manufactures, operates and maintains aircraft Automotive industry – designs, manufactures, distributes and markets motor vehicles Chemical industry – covers oil companies, chemicals manufacturers and the businesses that support them (eg to build new plants or develop new process technologies) Construction industry – designs and builds infrastructure, buildings and buildings services (eg heating and ventilation) Defence industry – provides equipment, support and services for the armed forces and national security Electronics industry – designs and manufactures components and complete equipment for sectors from automotive to medicine and the military Fast moving consumer goods industry – manufactures products such as household cleaning items, personal hygiene goods and convenience foods Marine industry – develops and helps operate vessels Materials and metals industry – activities include developing new materials and manufacturing components or end products Pharmaceuticals industry – develops and manufactures drugs Rail industry – designs, constructs, manages and maintains rail system components from trains and tracks to electrical power systems and train control systems Utilities industry – helps supply power, water, waste management and telecoms.
  11. What is priming & why it is done ?
  12. For what inspection Go/no go gauge is used? How will you check a work piece against its allowed tolerances? 1. You can answer this question 2. You can like the best answer 3. You can share the question. Inspection of cricket ball is done with this guage Another type
  13. Overhead Cam Engine & Pushrod

    From the album Engineering images 10

    Overhead valve, also commonly called pushrod, engines are a simplified V-style design. These are built to be compact and resistant to oil contamination and are often used in small displacement racing.In consumer automotive, however, the pushrod engine has largely been replaced by the SOHC and DOHC designs....
  14. What are the similarities between aeroplane and helicopter other then the one that they both can fly? You can answer this question You can like the best answer You can share the question.....
  15. Difference between gear hobbing and gear shaping. with reference to various relative motions and applications You can answer this question. You can like the best answer. You can share the question You can get updates of new questions on Facebook linkedin twitter & google plus
  16. Jigs and fixtures

    From the album Engineering images 10

    What are Jigs? Jigs are the work holding device which holds, supports and locate the workpiece and guides tools to perform a specific operation. In other words we can say that, jigs are the device which is used for both purposes of holding the workpiece and guiding the tool. It is a tool which is used to control the location and motion of the tool during the operations. Jigs main purpose is to provide repeatability, accuracy and interchangeability in the manufacturing of products. It is used in the unidimensional machining i.e drilling, taping, reaming etc. Jigs are found to be light in weight and have complex designing. In jigs, gauge blocks are not necessary and the cost of jigs is higher. They are the special tools particularly used in drilling, reaming, tapping and boring Operations. Jigs are not fixed to the machine table until a big operation is not required to perform. What are Fixtures? Fixtures are the work holding device which holds, supports and locate the workpiece but not guides the cutting tool to perform a specific operation. In other words the fixtures are only the work holding device that holds, supports and locate the workpiece in desried position to perform any operation. The main purpose of the fixtures is to hold and locate the workpiece during any machining operation in the industries. And to provide repeatability, accuracy and interchangeability in the manufacturing of products. It is used in multidimensional machining i.e. milling, grinding, turning etc. Fixtures are found to be heavy in weight and have less complex designing. In fixtures, gauge blocks may be provided for effective handling and the cost of fixtures is not so high. Fixtures are specific tools used particularly in milling machine, shapers and slotting machine. Fixtures are fixed to the machine table. Difference Between Jigs and Fixtures in Tabular Form: The various difference between jigs and fixtures in the tabular form are given below: S.no Jigs Fixtures 1. It is a work holding device that holds, supports and locates the workpiece and guides the cutting tool for a specific operation. It is a work holding device that holds, supports and locates the workpiece for a specific operation but does not guide the cutting tool 2. jigs are used in unidimensional machining i.e. drilling,reaming, tapping, etc fixtures are used in multidimensional machining i.e. milling,turning,grinding,etc . 3. Jigs are light in weight. Fixtures are rigid and bulky. 4. Gauge blocks are not necessary. Gauge blocks may be provided for effective handling. 5. The jigs are special tools particularly used in drilling, reaming, tapping and boring operation. Fixtures are specific tools used particularly in milling machine, shapers and slotting machine 6. Usually it is not fixed to the machine table. It is fixed to the machine table. 7. Its cost is more. Its cost is less as compared with the jig. 8. Their designing is complex. Their designing is less complex. Summary of Difference Between Jigs and Fixtures Jigs are the device which is used to holds, supports and locate the workpiece and it guides the cutting tool for a specific operation. Fixtures are the device which is used to hold, support and locate the workpiece and they don’t guide the cutting tool. Jigs are used in unidimensional machining whereas fixtures are used in multidimensional machining. In jigs, gauge blocks is not necessary. In fixtures gauge blocks may provided for effective handling. Jigs are light in weight as compared with the fixtures. The cost of jigs is higher when it is compared with the fixtures. The jigs designing is complex where as fixtures designing is less complex. Jigs are not fitted to the machine table but fixtures are fitted.
  17. As the New Year begins, We at Mechanical Engineering forum request all members, to give a thought as an individual towards their career path. And prepare a road map for their career growth in next three years... You can take following points as a starting guidelines · Identify your current position - Where you are? · Visualise your next three years and decide where you would like to be? · Now decide - What new you will like to learn, what skills you will need to reach your desired position. How you will schedule them? Say one skill in first 6 months... And so on... When done do reply to this post- share yaour roadmap with us... (Remember when you share your roadmap, your commitment to achieve increases) Also share what guidance will you like to have from Mechanical Engineering forum? So let start....
  18. When it is advisable to use column and knee type milling machine and when bed type ? Bed Type Knee and Column Milling machine You can answer this question. You can like the best answer. You can share the question You can get updates of new questions on Facebook linkedin twitter & google plus
  19. Why pistons are usually dished at top ? 1. You can answer this question 2. You can like the best answer 3. You can share the question.
  20. List three principal factors that influence engine performance ? You can answer this question. You can like the best answer. You can share the question You can get updates of new questions on Facebook linkedin twitter & google plus
  21. Why consumption of lubricating oil is more in two-stroke cycle petrol engine than four-stroke cycle petrol engine? You can answer this question. You can like the best answer. You can share the question You can get updates of new questions on Facebook linkedin twitter & google plus
  22. What is the difference between design and drafting ? Explain with example..
  23. View this quiz Automobile Engineering Quiz 1 Questions on the concepts of automobile engineering. Submitter saurabhjain Time 5 minutes Type Graded Mode Submitted 04/20/2017 Category Automobile Engineering  
×